Koiran löytökyky karhulle


Koirien karhun löytökyky on mietittänyt minua. Useammalla miehellä karhunpyynti tyssää, siihen että karhua ei vaan löydy. Moni koira, joka haukkuu karhua, ei vaan löydä karhua yö jäljeltä. Kun hain omalle nartulle sopivaa karhunhaukkuja sulhoa, piti löytää karhunhaukkuja, joka myös löytää karhun vapaasta hausta, niin kuin omatkin koirat tekevät. Tässä ominaisuudessa on monilla karhunhaukkuja koirillakin kehittämispotentiaalia. Monet koirat viedään tätä nykyä valmiille tuoreelle karhun jäljelle. Nykyä maan karhukanta on semmoinen, että melkeimpä missä tahansa löytyy karhun yö jälkiä. Jos koiralla on hyvä hajuaisti, osittainen maavainu ja kiihko löytää karhu, niin se myös ennen pitkää löytyy.

Näistä hyvistä löytäjistä on pulaa, joten kannattaa pitää korvat auki, josko niitä maakunnista löytyy. Diplomi kokeessahan arvostellaan jälkityö, mutta se on vain suuntaa antava jäljen mitasta johtuen. KARH 1 tuloksista taas monet on haukuttu tiedossa olevalle karhulle, jolloin siitäkään ei pysty yleisesti päättelemään yö jälkityön laatua. Yksi merkki kuitenkin on aina: hyvä koira löytää karhun haukuttavakseen vapaassa haussa 5,,50 kertaa elämänsä aikana. Tämmöisiä hyviä karhun löytäjiä on kaikissa pystykorvaisissa hirvikoirissa alle 1 %:ia koirakannasta. Jos prosenttimäärä olisi suurempi, niin syksyllä hirviaikaan kaikuisi karhuhaukut jatkuvana melkeimpä joka kylällä.

Olen huomannut sen, että erittäin hyvävainuiset koirat, jotka osaavat myös käyttää maavainua ovat parhaita karhun löytäjiä vapaassa haussa. Karhulla yö jälkeä voi olla kymmeniä kilometrejä yössä. Kun koira löytää yö jäljen, niin karhun makuu voi siten olla useiden tuntien jäljityksen päässä. Karhun yö jälki hukkuu, jos koiran vauhti on kova. Paras vauhti on reipas koiran kävelyvauhti tai hidas ravi. Tämä myös sotii sitä vastaan, että koiran hakuvauhti pitäisi olla mahdollisimman nopea. Nopealla laukalla etenevä koira menee karhun yöjäljen yli, eikä edes huomaa sitä.

Hirvien löytämisessä käy paljon vaatimattomampi vainu. Hirven haju on ehkä 10 kertaa voimakkaampi kuin karhun, johtuen hirven hajurauhasista. Pelkkä hirvikoira jalostus veisi pikkuhiljaa koirien vainua alaspäin. Hyvät karhun ylösottajat, voivat olla myös hyviä näätä ja lintukoiria, koska ne pystyvät haistamaan hyvin korkealla puussa olevat eläimet.

 

Jaa tämä sivu