KARHUKOIRAN PENTUJA VARATTAVISSA TOSI KARHUVERISTÄ VANHEMMISTA.

Tassun pentueen sukutaulu: Ota kopio ao sivusta ja avaa uusi välilehti, johon kopio tuon osoitteen.

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoI=FI28243/17&ReknoE=FI42667/21


Hertan pentueen sukutaulu. Astutettu 16.4.2024.


https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoI=FI31386/19&ReknoE=FI39214/18

Taikakairan Laku haukkui pimeässä 4 tuntia tätä karhua.

Lakun ja Lounan pentu karhulla.

Vuonna 2023 tuli Lompsija Valtille 14 karhu

Taikakairan Laku haukkumallaan toisella syksyn 2021 karhulla

Ukkosalon Nasti ylösottamallaan karhulla 2021

Ukkosalon Hertta ja isä Valtti haukkumansa karhulla 2021

Valtin haukkuun ammuttiin myös sika 2020

Valtille tuli v 2020 jo 5. karhu. Yhteensä niitä on jo kaksitoista. Useampi karhu tuli lähes 10 km yöjäljen seurannalla.

Tässä tuoreimman pentueen isä Taikakairan Laku v 2020 haukkumllaan karhulla.

Ukkosalon Väinö omistajineen v 2019 karhunkaadolla

Ukkosalon Sisu omistajineen 2019 karhunkaadolla

 Astutin talvella 2021 Ukkosalon Lounan tuolla Kva Taikakairan Lakulla. Pentueeseen syntyi 7 pentua. Kun pentuja testattiin, niin keskiarvo oli kouluarvosanoin 9. Etenkin tyhjänhuoneen testi antoi kaikille 10. Tuo lukema auttoi jo osaa pennuista liikkumaan metsässä omin avuin yli 300 metriä 8 viikkoisena. Laku on hyvä karhunhaukkuja joka jaksaa haukkua karhua yön yli.  Nuo vuoden 2018 pennut, joihin tuo Louna kuuluu, olivat kaikki lupaavia karhun haukkujia, joten tuommoisissa pentueissa on "karhu geenit" kaikilla ja ne myös periyttävät noita geenejä omiin pentueisiinsa. Tästä jäi Siilinjärvelle yksi narttu pentu Tassu.

Lompsija Valtti astui US Taikan 7.5.2020. Valtilla on nyt 11 karhua kaadettuna. Mahtoi olla hieman pielessä tuo astutus ajankohta, kun tuli vain 1 pentu. Tämä uros pentu jää tarhaani jatkamaan karhuahaukkuvien koirien tähän mennessä katkeamatonta sarjaa.

Kaikki narttujen sukupuussa olevat koirat ovat karhua haukkuneita koiria aina 6. sukupolveen saakka.Viimeiset 3. sukupolvea lähes 100% pennuista haukkuu karhua, myös nartut. Petoverisyys on korkealla tasolla syntyneissä pentueissa. Pennut siirtävät myös petoverisyyttä eteenpäin. Kun koirat haukkuvat hyvin karhua, niin hirvenhaukku on niille helppoa.

Testasimme Ellun pennut kesällä 2018 porukalla, meitä oli paikalla vajaa 20 henkilöä. Testi käsitti tyhjänhuoneen testin, joka mittaa koirien luonnetta. Lisäksi petoverisyyttä testattiin karhun jäljellä sekä karhun verellä. Testitulokset olivat hyviä ja tasaisia. Sekä Bertan että Ellun pentueet saivat keskiarvoltaan 9 kouluarvosanoin. Heikoin oli 9- ja paras 9+. Bertan jälkeläiset olivat + verran parempia luonnetestissä ja Ellun pennut + verran parempia karhuverisyydessä. Olen tehnyt ko testiä samanlaisena yli 10 vuotta, nyt saavutettu tulos oli paras tähänmennessä keskiarvoltaan. Pitäisi kaikista tulla karhunhaukkujia, kunhan opetus vielä onnistuu.Karhudiplomin omaava ja kovasta karhunhaukkuja pentueesta  syntynyt Ukkosalon Bertta on astutettu 2018 Kva Sisukkaan Jerillä. Jeri sekä sen oma pentue oli myös laajalti syttynyt karhulle. Bertan emä Ukkosalon Ellu FI47997/13 on astutettu Kva Lompsijan Valtilla. Ellu on varhain syttynyt sekä karhulle että hirvelle ja on näyttänyt kykyknsä periyttää huippu karhunhaukkujia. Molemmat nartut käyttävät maavainua kun jälki on heikko.  Ellulla ja Bertalla on myös karhudiplomi sekä useita karhutyöskentelyitä vapaasta hausta luonnon karhulle. Ellu on varhaiskypsä karhulle/hirvelle, se on erinomaisesta karhulle syttyneestä pentueesta. Valtille on ammuttu yli 5 karhua ja se on innostunut nyt karhunpyynnista, myös sen veljelle on ammuttu karhu.

Nartuissa käytän koiria, jotka pelaavat karhulle. Kaikilla nartuilla on karhunhaukku diplomi. Nartuissa on pitkä karhunhaukku taipumus sukulinjassa. Isä uroksen osalta haen samanlaista laaja alaista karhunhaukku taipumusta. Uroksen osalta haen myös samanlaista karhuverisyyttä sen omassa pentueessa muilla pennuilla. Isäuroksille on joko ammuttu karhuja, hyvä karhukoetulos tai hyvä karhudiplomi. Yhdisitelmissä on haettu karhuverisyyttä, karhun löytökykyä sekä pelkäämätöntä luonnetta ja karhun pysätyskykyä.


PÄIVITYKSIÄ AIKAISEMPIIN PENTUEIHIN

PÄIVITYKSIÄ aiempiin pentueihin:

2023: Vuoden 2018 pentueesta US Ellu/Lompija Valtti myös viimeinen narttu US Unelma haukkui karhua. Unelma seurasi karhun yöjälkeä noin 2 km ja aloitti haukun. Haukkua tuli 80 minuuttia ja kun koira tuli ilmoittautumaan, niin omistaja kytki sen, kun oli niin lämmin ilma. Hyvät työt. Haukussa oli emä ja eraus.

Muuten meni syksy vähän harakoille. Pohjois Karjala oli suljettu ja mökilläni Pudasjärvellä luvat eivät kestäneet kuin viikon. Kuitenkin koirat Tassu, Jere, Taika ja Martta saivat metsää lupien loppumiseen saakka. Jerelle ammuttiin hirvi ja muutama hyvä haukku. Tassu sai ensimmäisen hirvensä. Myös Martta kunnostaui hirvelle. Lounan pentueesta Remulla oli karhunhaukku ja pitkä seuraaminen. Rymy-Eetu kävi luonnetesteissä, sai 238 pistettä. Tuo on suomen ennätys karhukoirille! Muilla pennuille ammuttiin 1,,2 hirveä syksyllä. Louna haukkui hyvin karhua, yli 4 tuntia. Karkkoja oli 7. Louna haukkui myös hirveä ansiokkaasti, ammuttiin kolme.

2022:

Lounan pennuista kunnostauti hirvenhaukkuun Iita(1v), saatiin myös ammuttua. Iitalla oli pitkä 4 tunnin sikahaukku, josta melkein saatiin sika. Iitalla oli myös ahma edessä, joka sai kyllä kyydit! 

Toisella pennuista Rymyllä oli useita hyviä hirvenhaukkuja. Omistaja käytti kokeissa ja Rymylle  I :nen pistein 85,5. Kaikki hirvet jääneet haukkuun.Muutkin pentueen urokset kunnostauvat hyvinä hakijoina, Ilman yöjälkeä hakulenkki on 2,,3 km. Myös kettu ja näätä kiinnostavat. Samoin nuo nartut.

US Jere (2v) otti karhunhaukun ja Lounan pentu Tassu(1v) tuli matkaan. Karhu ei pysynyt kahden koiran haukussa, vaan pakeni. Tassu oli matkassa ensimmäiset 2 km ja palasi löytöpaikalle. Koira ei tullut pois niiltä jäljiltä, piti käydä hakemassa, kun oli innoissaan karhun hajusta. Tuo Jeren jäljittämä karhu meni kaus, kuitenkin karhu tuli suoraan meidän kahden miehen passilinjaan. Karhu kuitenkin haistoi 100 metrin päästä ja kääntyi takaisin.  Tuo Jere kyllä jäljittää hyvin karhun ja hirven yöjälkeä.

Nyt vuoden ikäiset Lounan ja Lakun pennut osoittavat merkkejä kovasta haku innosta ja maa haju kiinnostaa.

US Hertta sai hyvän opin ison karhun haukusta kun karhun ampui omistaja omien koirien haukkuun.

2021:

Viime kesänä syntynyt Taikan ja Valtin pentu Jere on osoittanut sekä yöjäljellä ja karkolla hyvää, osittain jälkitarkkaa työskentelyä. Seuraa useita kilometrejä yöjäljellä sekä karkolla noin 10 km. Hyvä suoritus vuotiaalta koiralta. Ei vielä löydetty sille tänä syksynä yöllistä karhunjälkeä.

Vuoden 2018 pentue:

Ainakin Hertalle ja Nastille ammuttiin karhut. Hertan isä Valtti oli ottanut karhun ylös ja oli jo haukkunut sitä tunteja. Valtti oli jo väsynyt kuumasta ilmasta ja etujalkaan tulleesta polkuantura vauriosta. Pantiin Hertta mukaan ja karhu löytyi uudestaan. Hertta haukkui hyvin isänsä kanssa. Karhu lähti etenemään ja meni passiin.

Nasti löyti oman karhunsa vapaasta hausta. Karhu oli pienehkö ja pakeni. Nasti meni jäljessä kunnes uupui. Toinen koira sitten ajoi karhun passiin.

 

2020:


2018 pennuista pääsi karhujahtiin ainakin Nasti, Hertta, Kopa, Taika ja Lilli. Nastilla oli hyvä karhu haukku poronhoito alueella. Loppukaudella oli Nastilla kaksi muutakin karhunhaukkua. Herttakin haukkui karhua. Muut koirat eivät löytäneet karhua. Taika pääsi metsään myöhässä pentuamisen takia, Lounan alkujahti meni piloille kun oli sairaana ,kiviä mahassa ja Lykellä oli kiima. Vanhoista koirista Ellu otti ison karhun ylös ja itse olin päästä ampumaan haukkuun takajaloilla seisovaa liki 300 kg karhua. Se ammuttiin myöhemmin.
Hirviä 2018 pennuista metsästi moni. Nasti haukkui ykkösen, Kopalle ammuttiin hyviin seisontahaukkuihin neljä, Lounalle ammuttiin kaksi hirveä. Lopuilla koirilla oli väärä hirvi edessä, tai ei saatu ammuttua.

US Marskille ammuttiin sika, josta alempana kuva.
Muita tuloksia myöhemmin kun saan tietoa.

2019:

2018 Ellun/Valtin ja Bertan/Jerin pennuista 5 kävi Venäjällä ensi kertaa riistaa haukkumassa, kohdehan oli karhu. Kaikki pennut syttyivät karhulle heti. Ei ole aiemmin nähty näin hyvin haukkuneita pentuja kerralla! Martta sai jopa diplomin ja muut jäivät vähän diplomirajan alle. Mukana oli Sutki, Taika, Martta, Louna ja Lykke. Näyttelyissä kävi Nasti SA edestä ja Unelma  myös SA oli silläkin. Syksyn aikana moni pentu kävi jäljittämässä karhua. Haukkuun asti pääsivät Nasti, Hertta sekä kahdesti Kopa. Monelle pennuista ammuttiin hirviä ja vuoden lopussa Louna kävi 35 cm lumessa urakoimassa ilman yhteydenottoa täyden hirviyöskentelyn. Pistemäärä jäi 79,5 , koska löytö tapahtui 3 minuutissa ja yhteistyö pisteet jäi pois. Nasti haukkui myös ilvestä. Ilves perääntyi haukkuvaa koiraa luolaan. Saaliiksi sitä ei saatu, koska luvat olivat loppuneet. Hertalle ammuttiin 3 km jälkityöskentelyn päätteeksi mäyrä haukkuun ja useampi supi.

2016 Rosita/Portinkurun Toivon pennuille alkoi kausi hyvin kun Sohvi haukkui karhukokeessa parhaimpia nartun haukkumia tuloksia sitten 20 vuoteen. Sohvin tulos oli 72 pistettä ja karhudiplomi. Muillakin pentueesta oli ainakin 4 karhukoskestusta, haukkua. Niilo haukkui myös hyvin hirveä Ruotsissa, käyttövalion edestä. Niilo oli lääninsä paras karhukoira.

2015 Ellu/Leevin pennuille alkoi hyvin kun Väinölle ammuttiin karhu Lieksassa. Velipojalle Sisulle ammuttiin Naruskassa myös karhu.

Myös Ellun sulhaselle 2018, Lompsija Valtille  ammuttiin kaksi karhu hyville töille.

2018:

2015 Ellun/Leevin pennuille oli taas hyvä syksy. Ainakin Sisu, Marski, Väinö ja Bertta kävivät karhujahdissa. Sisulla oli useampi yöjäljen jäljitys samoinkuin Bertalla. Väinöllä ja Marskilla oli useampia karhunhaukkuja. Marskilla jopa 10 tuntia! Vieläkin oisi koira jatkanut, mutta lähellä olleet sudet pakottivat ottamaan koiran pois. Tästä saavutuksesta koira sai KHKKK Ry:n vuosipalkinnon. Lähes joka koiralle ammuttiin hirviä. Kokeissa kävivät Marski ja Väinö ykköspalkintojen edestä.

2016 Portinkurun Toivo/ Haapakorven Rositan pennut kunnostautuivat sekä karhulla että hirvellä. Karhunjäljillä kävi ainakin 5 koiraa ja kaikki pelasivat jo karhulle. Joko pitkiä seurantoja että haukkuja. Yksi Ruotsissa asuva Niilo kävi siellä häkkikarhukokeessa. Se sai siellä harvinaisen diploomin eriomaisin tuloksin. Hirvipuolella lähes jokaiselle koiralle ammuttiin hirviä. Elma ja Niilo kävivät kerran hirvi kokeissa , molemmilla 83 p. ykkönen.


2017:
 2015 pennuilla Ellu/Leevi oli hyvä syksy. Karhukokeessa vuoden parhaan tuloksen haukkui Marski. Jaetulla pronssitilalla olivat Sisu, Turo ja v.2014 pentueesta Rokka erinomaisilla diplomi tuloksilla. Nartuista Bertta haukkui jaetulle kolmos sijalle yhdessä v,2014 pentueen Minnin kanssa hyvällä diplomi tuloksella. Väinö haukkui parhaan karhu taipparituloksen 84 p. suomessa mitä karhukoirilla on. Hirvetkin seisouttuivat hyvin kun Marski ja Leevi haukkuivat käyttövalioksi hyvillä yli 90 pisteen tuloksilla. Myös karhumetsällä käytiin, mutta ei tänä vuonna Tapio antanut omaansa.
Portinkurun Toivon/ Haapakorven Rositan v 2016 pennut olivat jo karhunjäljillä kun 1 vuosi tuli täyteen. Seurasivat karhun yöjälkeä jo kohtuullisesti. Hirvikin kiinnosti, usealla jo tuntikausien työskentely ja kaatoja.

2015 Haapakorven Rositan ja Kva Orakurun Pikin pennut(4) olivat myös 2 vuotiaita. Molemmat urokset kunnostautuivat suur riistalle. Rokiksen haukkuun ammuttiin n 10 villisikaa ja pari hirveä. Velipojat kunnostautuivat karhun jäljitykseen ja hirville. Panen lisätietoja kun saan tietoja omistajilta.

2016:
2015 Ukkosalon Ellun ja Kaksv Leevin pennut(10) olivat syksyllä 1 vuotiaita. Näyttivät pennut pelaavan karhulle. Kaksi urosta ja kaksi narttua löysi luonnon karhun ja haukkui ja seurasi hyvin. Pisimmät työskentelyt karhulle oli noin 5 tuntia. Lisäksi kaksi muuta urosta kävi kesykarhulla ja ne pelasivat hyvin. Kaksi urosta kävi vielä hirvi kokeissa, molemmat ovat yhtä ykköstä vaille käyttövalioita. Eli tässä vaiheessa näyttää hyvältä.
2015 Haapakorven Rositan ja Kva Orakurun Pikin pennut(4) olivat vielä vähän nuoria syksyllä. Jo 4 kuukauden iässä supikoirille kävi huonosti, jos kohtasi pennun. Pari urosta otti karhun ylös ja seurasi pitkään. Yhdelle urokselle ammuttiin useampia villisikoja. Hirvetkin näytti kiinnostavan koiria tuntien haukkujen muodossa.
 

Syksyllä 2020 US Marski löysi villisian jäljet ja kohta oli sika parvi haukussa. Siat lähtivät liikkeelle ja menivät ohi Marskin osaomistajan Pyry Sikön passista. Pyry otti tähtäimeen erikoisimman sian laumasta. Toinenkin tämmöinen sika on saatu läheltä rajaa. Epäillään että toinen vanhemmista olisi venäläinen kotisika.

Syksyllä 2020 US Marski löysi villisian jäljet ja kohta oli sika parvi haukussa. Siat lähtivät liikkeelle ja menivät ohi Marskin osaomistajan Pyry Sikön passista. Pyry otti tähtäimeen erikoisimman sian laumasta. Toinenkin tämmöinen sika on saatu läheltä rajaa. Epäillään että toinen vanhemmista olisi venäläinen kotisika.

Kva Ukkosalon Väinö vuoden 2015 pentueesta taippari karhulla. Tulos oli ennätyspisteet 84 p.ja Karh1. Huomaa kuinka läheltä
 Väinö haukkuu.

Kva Ukkosalon Väinö vuoden 2015 pentueesta taippari karhulla. Tulos oli ennätyspisteet 84 p.ja Karh1. Huomaa kuinka läheltä
Väinö haukkuu.

Ukkosalon Rokis on rohkea koira. Sillä on paljon villisian kaatoja Liettuassa. Iso karju teki lähempää tuttavuutta Rokiksen kyljen kanssa,,,

Ukkosalon Rokis on rohkea koira. Sillä on paljon villisian kaatoja Liettuassa. Iso karju teki lähempää tuttavuutta Rokiksen kyljen kanssa,,,

Astutettiin 16.4.2024 US Hertta kva Kairaraikaa Manella. Hertalle on ammuttu yksi iso karhu ja uros haukkuu hyvin karhua, karh1 ja 5 kertaa käynyt hirvikokeissa, 4 ykköstä. Tässä on myös kovaluonteisia karhunhaukkujia paljon, mm sisarukset UN Iiro ja UN Heta ja niiden emä UN Moonica. Kaikki nuo ovat erittäin kova luonteisia karhun haukulla. Tuo emä ja Iiro olivat minun koiria ja Hetan opetin karhulle. Käytännössä kaikki koirat haukkuvat karhua 1...4 sukupolvea. Melkein myös lähes kaikki ovat karhunhaukkujia/periyttäjiä 5..6 sukupolvea.


Ukkosalon Tassu astutetaan huhti,,, toukokuulla Haapakorven Sammelilla. Uroksella on 98 pisteen tulos karh 1 kokeesta ja nuori Tassukin on jo kerinnyt haukkumaan karhua. Hertta on kovasta karhun haukkuja pentueesta, jossa kaikki viisi narttua ovat kaikki kunnostautuneet karhun haukulle . Hertalle on ammuttu  karhu ja useampia hirviä. Molemmat sukutaulut sisältävät sp 1,,,4 kaikki ovat käytännössä karhunhaukkujia. Sukupolvet 5,,,8 sisältävät joko karhuperiyttäjiä tai karhunhaukkujia.

Tassu on ylläolevan karhunhaukku pentueen Lounan tytär, US Lounasta. Katso Lounan työskentelyä karhulle etusivulta.  Kaksi vuotias Tassu on jo haukkunut karhua ja sille on ammuttu yksi hirvi.

Lokakuussa -23 astutettiin Ukkosalon Nasti Luotisuoran Kovulla. Nasti on haukkunut tähän mennessä useita karhuja ja Kovulle on ammuttu kaksi karhua. Nasti on kovasta karhun haukkuja  pentueesta, jossa kaikki viisi narttua ovat kaikki kunnostautuneet karhun haukulle ja yhdelle siskolle US Hertalle ammuttu karhu. Luovutus omistajille on jo tapahtunut.

Kesäkuu on jo alkanut. Kotimaan pennut on jo haettu, ulkomaille menevät karhunhaukkuja pennut vieä odottavat rabies piikkiä, jotka tarvitaan tullissa. Tosi hyville karhumaille pennut pääsee. Seuraava pentue varmaan syntyy ensi keväänä. Nyt näyttää siltä, että voisi yksi Ukkosalon narttu tehdä pennut jo tänä vuonna. Odotellaan.

Ukkosalon Martan ja Haapakorven Sammelin pentueessa oli 2 narttua ja 3 urosta. Pennut testattiin 7viikon ikäisinä. Kaikilla näytti olevan kova luonteisia ja olivat kiinnostuneet karhun verestä ja hajuista. Hyvältä näyttää.

Tuossa alla pari US Martan kuvaa. Ensimmäinen on kuudennelta raskaus viikolta. Näyttää jo vatsa pyöristyneen! Toinen kuva on teerijahdista, Martalle kelpaa kaikki riista, mutta erityisen innostunut ollut karhulle ja ketulle.

23.1.2023 astutetiin Ukkosalon Martta. Martalla on jo yksivuotiaana haukuttu karhudiplomi Venäjältä. Se astutettiin Haapakorven Sammelilla, jolla on huipputulos karh1, 98 pistettä. Sammelilla on paljon yli 8 tunnin karhun haukkuja. Molemmat vanhemmat haukkuvat myös hirveä.

Pane tekstiviestiä/sähköpostia!

 

Tässä Rokiksen omistajan lähettämästä sähköpostista:"We would like to say thank you for such a great hunting dog! This season Rokis helped to kill eight hogs. Some of them was even killed by himself. Local hunters never seen such a brave dog. Everyone is amazed, such a great breed is Karelian Bear Dog. Also he have gave his input in killing two huge mooses."

Jaa tämä sivu

US Hertta ja isänsä Lompsijan Valtti haukkuivat helteessä tämän naaraan , 169 kg.

Luotisuoran Kovun karhut