Ajatuksia karhun haukkujan jalostuksesta

Toissakesänä katselin samanikäisten suomenajokoiran ja karhukoiran pentujen kehittymistä kotona.  Molempia koiria rotuja on ollut minulla useita kymmeniä. Erityisominaisuuksia karhukoiran luonteessa on ainakin hyvä oppivaisuus, rohkeus, monikäyttöisyys eri riistalajeille sekä haukkutyyli karhulle.

Oppivaisuus

Ihmettelin taas miten oppivaisia koiria karjalankarhukoirat ovat verrattuna suomenajokoiraan. Karhukoiran pentu oppi istumaan alle 30:ssä sekunnissa, ajokoiranpennulle taas tarvittiin 2 viikon opetus. Tämä sama eroavaisuus on jatkunut koirasukupolvesta toiseen.

Kun molemmat koirat olivat vuodenikäisiä, näytti että molemmat koirat ovat rotunsa kärkipuolella kun puhutaan jäniksen/ketun ajosta tai hirven/karhun haukusta. Jäin edelleen miettimään mistä tuo oppivaisuus on tullut karhukoiraan? Mieleeni tuli, että varmaankin koirien käyttötarkoitus on vaikuttanut asiaan.  Ajokoiralla tarvitaan hyvää nenää ja sitkeyttä riistalle. Samat ominaisuudet tarvitaan hirvehaukkujilla, joten näistä ominaisuuksista koiran nopea oppivaisuus ei varmaankaan johdu.

Oppivaisuuden eroavaisuus voikin tulla siitä, että karjalankarhukoirat ovat aiemmin olleet kaikenviljankoiria, joita isäntä on pystynyt ohjaamaan kulloinkin pyydettävälle riistalle. Monet koiranomistajat opettivat koiralle aamulla hajumerkeillä, mitä riistaa oltiin tänään pyytämässä. Eilen kielletty riista saattoi olla tänään pyyntivuorossa.

Karhukoiralla voi nykyäänkin pyytää hirvet, kaikki peto/turkiseläimet, metsälinnut, sorsat ja jänikset. Tässähän sitä oppivaisuutta tarvittiin! Koira joutui haukkumaan kaikki nämä riistat ja oppimaan mistä mikäkin riista löytyy ja miten sitä haukutaan.

Toinen tekijä, joka on aiemmin todennäköisesti jalostanut karhukoirien oppimiskykyä on isännän haku koiran toimesta haukulle. Tämmöistä tapahtui usein ennen tutkien käyttöönottoa. Tällaiselle koiralle saatiin pudotuksia ja kaatoja huomattavasti enemmän kuin muille. Näistä koiran tekemistä haukulle hakemisista on lukuisia esimerkkejä mm. Erik Nyholmilla. Monet koiran omistajat luulevat, että tämmöinen koiran tulo kesken haukun on metsäverien puutetta! Tämä oli jalostuksen tulos pyyntikoirilla.

Jaa tämä sivu