KARHUKOIRAN PENTUJA VARATTAVISSA TOSI KARHUVERISTÄ VANHEMMISTA

Ukkosalon 2018 pentueesta Unelma omistajansa kuvaamana.

  • Ukkosalon Väinö omistajineen v 2019 karhunkaadolla

  • Lompsija Valtti 2019 karhunsa kaadolla

  • Ukkosalon Sisu omistajineen 2019 karhunkaadolla

 Astutan talvella 2021 Ukkosalon Lounan tuolla Kva Taikakairan Lakulla. Laku on hyvä karhunhaukkuja joka jaksaa haukkua karhua yön yli. Otan varauksia pentueeseen. Nuo vuoden 2018 pennut olivat kaikki lupaavia karhun haukkujia, joten tuommoisissa pentueissa on "karhu geenit" kaikilla ja ne myös periyttävät noita geenejä omiin pentueisiinsa.

Lompsija Valtti astui US Taikan 7.5.2020. Valtilla on 6 karhua kaadettuna. Mahtoi olla hieman pielessä tuo astutus ajankohta, kun tuli vain 1 pentu. Tämä uros pentu jää tarhaani jatkamaan karhuahaukkuvien koirien tähän mennessä katkeamatonta sarjaa.

Kaikki narttujen sukupuussa olevat koirat ovat karhua haukkuneita koiria aina 6. sukupolveen saakka.Viimeiset 3. sukupolvea lähes 100% pennuista haukkuu karhua, myös nartut. Petoverisyys on korkealla tasolla syntyneissä pentueissa. Pennut siirtävät myös petoverisyyttä eteenpäin. Kun koirat haukkuvat hyvin karhua, niin hirvenhaukku on niille helppoa.

Testasimme Ellun pennut kesällä 2018 porukalla, meitä oli paikalla vajaa 20 henkilöä. Testi käsitti tyhjänhuoneen testin, joka mittaa koirien luonnetta. Lisäksi petoverisyyttä testattiin karhun jäljellä sekä karhun verellä. Testitulokset olivat hyviä ja tasaisia. Sekä Bertan että Ellun pentueet saivat keskiarvoltaan 9 kouluarvosanoin. Heikoin oli 9- ja paras 9+. Bertan jälkeläiset olivat + verran parempia luonnetestissä ja Ellun pennut + verran parempia karhuverisyydessä. Olen tehnyt ko testiä samanlaisena yli 10 vuotta, nyt saavutettu tulos oli paras tähänmennessä keskiarvoltaan. Pitäisi kaikista tulla karhunhaukkujia, kunhan opetus vielä onnistuu.Karhudiplomin omaava ja kovasta karhunhaukkuja pentueesta  syntynyt Ukkosalon Bertta on astutettu 2018 Kva Sisukkaan Jerillä. Jeri sekä sen oma pentue oli myös laajalti syttynyt karhulle. Bertan emä Ukkosalon Ellu FI47997/13 on astutettu Kva Lompsijan Valtilla. Ellu on varhain syttynyt sekä karhulle että hirvelle ja on näyttänyt kykyknsä periyttää huippu karhunhaukkujia. Molemmat nartut käyttävät maavainua kun jälki on heikko.  Ellulla ja Bertalla on myös karhudiplomi sekä useita karhutyöskentelyitä vapaasta hausta luonnon karhulle. Ellu on varhaiskypsä karhulle/hirvelle, se on erinomaisesta karhulle syttyneestä pentueesta. Valtille on ammuttu yli 5 karhua ja se on innostunut nyt karhunpyynnista, myös sen veljelle on ammuttu karhu.

Nartuissa käytän koiria, jotka pelaavat karhulle. Kaikilla nartuilla on karhunhaukku diplomi. Nartuissa on pitkä karhunhaukku taipumus sukulinjassa. Isä uroksen osalta haen samanlaista laaja alaista karhunhaukku taipumusta. Uroksen osalta haen myös samanlaista karhuverisyyttä sen omassa pentueessa muilla pennuilla. Isäuroksille on joko ammuttu karhuja, hyvä karhukoetulos tai hyvä karhudiplomi. Yhdisitelmissä on haettu karhuverisyyttä, karhun löytökykyä sekä pelkäämätöntä luonnetta ja karhun pysätyskykyä.


Ukkosalon Ellun pentue Lompsijan Valtista. Pennut voivat hyvin kun emon hoivavietti on hyvä. Ukkosalon Ellun ja KVa Lompsijan Valtin pennut syntyivät 7.6.2018. Ellulle syntyi 5 narttua ja yksi uros pentu.

Ukkosalon Bertan ja Kva Sisukkaan Jerin pentue. Tässäkin pennut kasvavat kohisten kun hyvä hoivavietti on periytynyt myös Berttaan. 24.5.2018 syntyneet Ukkosalon Bertan ja KVa Sisukkaan Jerin pennut imemässä. Bertalle syntyi 4 narttua ja 2 uros pentua.

PÄIVITYKSIÄ AIKAISEMPIIN PENTUEIHIN

PÄIVITYKSIÄ aiempiin pentueihin:

2019:

2018 Ellun/Valtin ja Bertan/Jerin pennuista 5 kävi Venäjällä ensi kertaa riistaa haukkumassa, kohdehan oli karhu. Kaikki pennut syttyivät karhulle heti. Ei ole aiemmin nähty näin hyvin haukkuneita pentuja kerralla! Martta sai jopa diplomin ja muut jäivät vähän diplomirajan alle. Mukana oli Sutki, Taika, Martta, Louna ja Lykke. Näyttelyissä kävi Nasti SA edestä ja Unelma  myös SA oli silläkin. Syksyn aikana moni pentu kävi jäljittämässä karhua. Haukkuun asti pääsivät Nasti, Hertta sekä kahdesti Kopa. Monelle pennuista ammuttiin hirviä ja vuoden lopussa Louna kävi 35 cm lumessa urakoimassa ilman yhteydenottoa täyden hirviyöskentelyn. Pistemäärä jäi 79,5 , koska löytö tapahtui 3 minuutissa ja yhteistyö pisteet jäi pois. Nasti haukkui myös ilvestä. Ilves perääntyi haukkuvaa koiraa luolaan. Saaliiksi sitä ei saatu, koska luvat olivat loppuneet. Hertalle ammuttiin 3 km jälkityöskentelyn päätteeksi mäyrä haukkuun ja useampi supi.

2016 Rosita/Portinkurun Toivon pennuille alkoi kausi hyvin kun Sohvi haukkui karhukokeessa parhaimpia nartun haukkumia tuloksia sitten 20 vuoteen. Sohvin tulos oli 72 pistettä ja karhudiplomi. Muillakin pentueesta oli ainakin 4 karhukoskestusta, haukkua. Niilo haukkui myös hyvin hirveä Ruotsissa, käyttövalion edestä. Niilo oli lääninsä paras karhukoira.

2015 Ellu/Leevin pennuille alkoi hyvin kun Väinölle ammuttiin karhu Lieksassa. Velipojalle Sisulle ammuttiin Naruskassa myös karhu.

Myös Ellun sulhaselle 2018, Lompsija Valtille  ammuttiin kaksi karhu hyville töille.

2018:

2015 Ellun/Leevin pennuille oli taas hyvä syksy. Ainakin Sisu, Marski, Väinö ja Bertta kävivät karhujahdissa. Sisulla oli useampi yöjäljen jäljitys samoinkuin Bertalla. Väinöllä ja Marskilla oli useampia karhunhaukkuja. Marskilla jopa 10 tuntia! Vieläkin oisi koira jatkanut, mutta lähellä olleet sudet pakottivat ottamaan koiran pois. Tästä saavutuksesta koira sai KHKKK Ry:n vuosipalkinnon. Lähes joka koiralle ammuttiin hirviä. Kokeissa kävivät Marski ja Väinö ykköspalkintojen edestä.

2016 Portinkurun Toivo/ Haapakorven Rositan pennut kunnostautuivat sekä karhulla että hirvellä. Karhunjäljillä kävi ainakin 5 koiraa ja kaikki pelasivat jo karhulle. Joko pitkiä seurantoja että haukkuja. Yksi Ruotsissa asuva Niilo kävi siellä häkkikarhukokeessa. Se sai siellä harvinaisen diploomin eriomaisin tuloksin. Hirvipuolella lähes jokaiselle koiralle ammuttiin hirviä. Elma ja Niilo kävivät kerran hirvi kokeissa , molemmilla 83 p. ykkönen.


2017:
 2015 pennuilla Ellu/Leevi oli hyvä syksy. Karhukokeessa vuoden parhaan tuloksen haukkui Marski. Jaetulla pronssitilalla olivat Sisu, Turo ja v.2014 pentueesta Rokka erinomaisilla diplomi tuloksilla. Nartuista Bertta haukkui jaetulle kolmos sijalle yhdessä v,2014 pentueen Minnin kanssa hyvällä diplomi tuloksella. Väinö haukkui parhaan karhu taipparituloksen 84 p. suomessa mitä karhukoirilla on. Hirvetkin seisouttuivat hyvin kun Marski ja Leevi haukkuivat käyttövalioksi hyvillä yli 90 pisteen tuloksilla. Myös karhumetsällä käytiin, mutta ei tänä vuonna Tapio antanut omaansa.
Portinkurun Toivon/ Haapakorven Rositan v 2016 pennut olivat jo karhunjäljillä kun 1 vuosi tuli täyteen. Seurasivat karhun yöjälkeä jo kohtuullisesti. Hirvikin kiinnosti, usealla jo tuntikausien työskentely ja kaatoja.

2015 Haapakorven Rositan ja Kva Orakurun Pikin pennut(4) olivat myös 2 vuotiaita. Molemmat urokset kunnostautuivat suur riistalle. Rokiksen haukkuun ammuttiin n 10 villisikaa ja pari hirveä. Velipojat kunnostautuivat karhun jäljitykseen ja hirville. Panen lisätietoja kun saan tietoja omistajilta.

2016:
2015 Ukkosalon Ellun ja Kaksv Leevin pennut(10) olivat syksyllä 1 vuotiaita. Näyttivät pennut pelaavan karhulle. Kaksi urosta ja kaksi narttua löysi luonnon karhun ja haukkui ja seurasi hyvin. Pisimmät työskentelyt karhulle oli noin 5 tuntia. Lisäksi kaksi muuta urosta kävi kesykarhulla ja ne pelasivat hyvin. Kaksi urosta kävi vielä hirvi kokeissa, molemmat ovat yhtä ykköstä vaille käyttövalioita. Eli tässä vaiheessa näyttää hyvältä.
2015 Haapakorven Rositan ja Kva Orakurun Pikin pennut(4) olivat vielä vähän nuoria syksyllä. Jo 4 kuukauden iässä supikoirille kävi huonosti, jos kohtasi pennun. Pari urosta otti karhun ylös ja seurasi pitkään. Yhdelle urokselle ammuttiin useampia villisikoja. Hirvetkin näytti kiinnostavan koiria tuntien haukkujen muodossa.
 

Kva Ukkosalon Väinö vuoden 2015 pentueesta taippari karhulla. Tulos oli ennätyspisteet 84 p.ja Karh1. Huomaa kuinka läheltä
Väinö haukkuu.

Ukkosalon Rokis on rohkea koira. Sillä on paljon villisian kaatoja Liettuassa. Iso karju teki lähempää tuttavuutta Rokiksen kyljen kanssa,,,

Tässä Rokiksen omistajan lähettämästä sähköpostista:"We would like to say thank you for such a great hunting dog! This season Rokis helped to kill eight hogs. Some of them was even killed by himself. Local hunters never seen such a brave dog. Everyone is amazed, such a great breed is Karelian Bear Dog. Also he have gave his input in killing two huge mooses."